Musik i et globalt perspektiv

Lige siden de første mennesker, Neandertalerne, sad i deres huler og udstødte rytmiske lyde, har vi som civilisation brugt musik og rytmik på forskellig vis, og der synes at være en global enighed blandt forskellige kulturer om at musik er uundværlig. De australske Aborigine-stammer har selv her i det nye årtusinde stadig deres primitive rytmedans som en væsentlig del af deres stammekultur, selv om det vel er moderne australsk pop- eller rockmusik, der sættes på radioen i bilen på vejen hjem fra nattens aktiviteter.

På den anden side af Jorden – i USA, er musik efterhånden blevet så stærk kommercialiseret at den gode, klassiske cowboy-country musik nærmer sig popkultur. Den pågældende country-artist dyrkes af sin fanskare på de sociale medier på Internettet, markedsføres via radio- og webreklamer, og det egentlige, musikalske udtryk bliver nærmest sekundært til, hvad kunstnerens livsstil egentlig er. Musik anvendes til understøtte sig de artister eller kendisser, som man identificerer sig med – og hvad ens Playlist indeholder, definerer oftest tilgangen til ens humør og sindstilstand lige den dag, man har behov for det. Musik er blevet en brugsvare, en FMCG som skal købes, hurtigt fordøjes og så købes i samme, eller forskellig form for musik i hurtig omsætning. Det er godt for musikbranchens indtjening, men skidt for kunstnerne, der bestandigt skal kæmpe for at finde på nyt og spændende materiale for ikke hurtigt at rydde ud i glemslen igen. Populariteten er stor, men kort. Karrierevejen for en musiker er ikke som før.

Andre aspekter af vores hverdag ville ikke være det samme uden musik: Vi hører radio eller musik om morgenen til og fra arbejde, til filmen om aftenen er underlægningsmusikken et meget vigtigt element, og reklamer, medier og oplevelser involverer som regel musik af enhver art. Når vi skal fejre nogen, synger vi fødselsdagssang for dem, og det gør man overalt på Jorden. Når vi selv skal have fest, kan musik ikke undværes til fællessangen eller til dansen efter middagen, ligesom vi mødes i store horder af mennesker på musikfestivaler igennem sommeren omkring et tema, med nutidens musik og som en ganske særlig, livsvarig oplevelse der havde musik som et stort element. Vi er som mennesker rytmiske, det ligger i vores krop og kultur og vi vil ikke undvære musik ret længe af gangen.

groovy